Waar houden we de plechtigheid?

Waar houden we de plechtigheid?

De eerste stap bij een overlijden is de opbaring. De volgende stap is de kennisgeving van het overlijden. De laatste stap in de week van de uitvaart is meestal de afscheidsplechtigheid. En bij een begrafenis natuurlijk het begraven zelf. Eén en ander is afhankelijk van de keuze voor begraven of cremeren. Maar wat je ook kiest, alles kan.

 

Hoe gaat het het vaakst?

De meeste mensen kiezen voor een crematie. Bijna 70% van alle uitvaarten is een crematie. En dan ligt voor de meeste mensen ook de keuze voor de plek van het afscheid vast. Namelijk de aula van het crematorium. En daar is natuurlijk niets mis mee. In een crematorium is namelijk voldoende ruimte, zijn er mogelijkheden om te spreken, muziek te luisteren en foto’s te kijken. En ook kun je er altijd een opname van de plechtigheid maken en de plechtigheid zelfs streamen. Met streamen bedoelen we dat mensen via internet de plechtigheid kunnen volgen als ze er zelf niet bij kunnen zijn. 

En na de plechtigheid kun je in de koffieruimte van het crematorium ook nog samen mooie herinneringen ophalen onder het genot van een kopje koffie met iets erbij. Maar je kunt, als je dat wilt ook bier, wijn en bitterballen serveren. Of iets anders. Mogelijkheden te over.

 

De begrafenis

De andere 30% van de uitvaarten is een begrafenis. Soms wordt er gekozen voor begraven vanuit een familietraditie. Dan zijn er vaak al graven in de familie en voelt het voor iedereen logisch om die weg te gaan. Maar vaker heeft de keuze voor begraven een religieuze achtergrond. En als dat zo is, wordt er eigenlijk altijd begraven vanuit de kerk. Dat heeft ook iets moois, iets statigs. 

Bij een kerkelijke uitvaart kiezen we er wel vaker voor om de condoleance aan de plechtigheid vooraf te laten gaan. Dat kan vaak in de kerk zelf. Bij begraven heb je namelijk vaak te maken met verschillende locaties. Je hebt de kerk, de begraafplaats en de locatie voor een condoleance. En vaak genoeg liggen die niet dicht bij elkaar. In overleg met alle betrokkenen, kiezen we dan de route die voor iedereen fijn voelt. En dat is niet per se altijd de handigste.

 

De dorpskroeg als afscheidslocatie

Regelmatig, als we bijvoorbeeld een niet-kerkelijke begrafenis verzorgen, houden we het afscheid in een horecagelegenheid. Zo hebben we in Norg Zaal – Café Zwaneveld, Hotel Karsten en restaurant Norgerhout waar dit op een mooie manier mogelijk is. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden in Noordenveld. Vaak kiest een familie voor een locatie omdat ze er hele mooie herinneringen hebben liggen.

 

Een zaal in de buurt

Ook houden we wel eens een afscheid in een buurthuis of een andere zaal in een dorp. Kort geleden overleed een meneer die 30 jaar vrijwilliger was geweest in een buurthuis. Hij mocht daar worden opgebaard, zijn afscheid werd daar gehouden en uiteindelijk ook de condoleance. Daarna bracht de familie hem naar het crematorium. En daar werd dan geen echte plechtigheid meer gehouden.

 

De eigen plek, de huiskameruitvaart

Af en toe nemen we afscheid van iemand in zijn eigen loods of kantine. Dan is de zaak die iemand heel zijn leven heeft gehad, ook de plek waar mensen afscheid kunnen nemen. Het vraagt wel wat organisatie om zitplekken te creëren, beeld en geluid en al wat er nog meer nodig is. Maar het is wel heel eigen. Het komt ook voor dat iemand die groot woont, een tent in zijn tuin wil om daar het afscheid te vieren. Echt alles is mogelijk. 

Een andere thuis-plek is de eigen huiskamer. Soms doen we dit omdat het sociale omveld van iemand wel heel erg klein is. En dan is die intimiteit van de eigen huiskamer heel waardevol. 

Maar er zijn ook situaties dat er voor deze kleine setting gekozen wordt omdat er geen geld is om een grotere uitvaart te bekostigen. In dat geval doen we ons best om in die kleine setting ook woorden te vinden om uiting te geven aan het verdriet. En naar een mooi muziekstuk te luisteren waaraan de familie troost ontleent. En van het laatste stukje, het echte afscheid, maken we ook een ritueel. Alles om er maar voor te zorgen dat de achterblijvers met een warm gevoel op hun afscheid kunnen terugkijken. 

Met wat aandacht, zorg en liefde kunnen we een afscheid mooi en waardevol maken. Samen met de families bouwen we in de week van de uitvaart aan zo’n afscheid. En ieder afscheid blijven wij ons herinneren.