De wetenschap

De wetenschap

“Doe mijn lichaam maar aan de wetenschap” is een veelgehoorde stoere uitspraak als het gaat over de dood en de kosten daarvan. Maar is dat wel zo eenvoudig?

Als je deze slogan gebruikt om te verklaren waarom je geen uitvaartverzekering hebt, kunnen je nabestaanden van een hele koude kermis thuiskomen. Het is namelijk niet zo dat je bij een overlijden kunt kiezen om je lichaam aan de wetenschap te doneren. Daar zijn hele strikte procedures voor en zoiets regel je ver voordat je overlijdt.

Contract

Er zijn enkele instituten in Nederland die lichamen kunnen gebruiken voor de meest uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken. Als je echt je lichaam wilt doneren aan de wetenschap zul je dat zelf bij leven moeten regelen met zo’n instituut. Hiervoor sluit je een contract af.

Aan een dergelijk contract zitten wel allerlei voorwaarden. Je lichaam moet op het moment van overlijden wel geschikt zijn voor het instituut. Als dat zo is, wordt het lichaam binnen 24 uur opgehaald. Afscheid nemen moet dus heel erg snel.

Het kan zomaar zo zijn dat een instituut op het moment van overlijden het lichaam weigert. Dat kan zijn op grond van onbruikbaarheid, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeluk. Of je hebt aan het einde van je leven te veel van de ‘verkeerde’ soort medicijnen gebruikt. Maar zo zijn er nog wel meer te verzinnen.

Het kan dus zomaar zijn dat de familie, de nabestaanden, alsnog een uitvaart moeten regelen maar daar ook de kosten van moeten dragen. Je lichaam aan de wetenschap doneren is dus niet persé een alternatief voor het besparen van kosten op een uitvaart.