De plechtigheid zelf

De plechtigheid zelf

Een uitvaartplechtigheid is vaak de afsluiting van de week van de uitvaart. Iets waar je met elkaar aan gewerkt hebt en ook samen naartoe geleefd hebt. Samen met de uitvaartbegeleider heb je het afscheid vormgegeven. 

Een afscheid kun je op heel veel verschillende manieren aankleden. Belangrijk is dat de vorm en invulling die je kist bij de nabestaanden pas, maar natuurlijk ook bij de overledene. 

Wij nemen de nabestaanden altijd als uitgangspunt. Natuurlijk zijn de laatste wensen van de overledene belangrijk, maar het afscheid is iets waaraan de nabestaanden vormgeven aan hun rouw en waaruit zij troost moeten putten. En natuurlijk is bijna ieder afscheid in de geest van de overledene. 

Om een uitvaart vorm te geven zijn er rituelen, sprekers, muziek, foto en film en alles wat je meer kunt verzinnen. Je kunt ook een thema kiezen voor een uitvaart, mits dit bij de overledene past uiteraard.

 

Kaarsrituelen

Je kunt een plechtigheid heel mooi starten met een ritueel door de familie of door alle aanwezigen. Zo steken de kinderen of kleinkinderen regelmatig kaarsjes aan bij de kist. 

Maar we hebben ook wel eens een overledene helemaal in het licht gezet door alle aanwezigen bij binnenkomst in de aula een kaarsje bij de kist aan te laten steken. Daarna mochten ze pas gaan zitten. Het was een prachtig plaatje. Een mooie kist met daarop en daaromheen zo’n tachtig kaarsen. En iedereen voelde zich betrokken.

 

De bloemenband

We hebben ook verschillende keren alle genodigden bloemen mee laten nemen. Soms bont, soms in een speciale kleur. En bij binnenkomst liepen de genodigden naar de kist, staken hun bloem in de bloemenband en gingen daarna zitten. Ook prachtig om te zien, zie de foto.

 

Post-It (zo’n geel 3m-plakvelletje)

Ook hebben we een keer alle genodigden in de ontvangstruimte een lief bericht voor de overledene of de familie op een Post-It laten schrijven. We hadden verschillende kleuren briefjes gekozen. Bij binnenkomst in de aula mochten alle gasten de Post-It op de kist plakken. Het was een hele mooie bonte kist geworden met allemaal lieve boodschappen erop. Die boodschappen hebben we er voor de crematie afgehaald en later aan de familie gegeven. Dat voelde als een heel mooi cadeau.

 

Spreken

De afscheidsplechtigheid kun je zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Het begint ermee dat je iets over de overledene vertelt. Soms doet een familielid dat en soms vragen we een spreekster. Het mooie van een spreekster is dat die met verschillende familieleden spreekt en van hun gezamenlijke verhalen één mooi en compleet verhaal maakt. Dan is er voor de individuele familieleden nog genoeg ruimte om hele persoonlijk dingen over hun relatie met de overledene te vertellen.

 

Muziek

Wat de muziek betreft kunnen we natuurlijk alle kanten op. De ene keer wordt er muziek gekozen die bij de overledene paste. Maar vaak genoeg ook mooie liedjes met een diepere betekenis voor de nabestaanden. 

Af en toe wordt er op een plechtigheid livemuziek gespeeld. Soms is dat een kind of een kleinkind dat een lied zingt en zichzelf daarbij begeleidt. Je snapt wel dat dat voor iedereen de ultieme kippenvel-momenten zijn. Maar je kunt ook muzikanten inhuren. Dat kan dan een duo of trio zijn die zingen en spelen. Maar dat kan ook een violiste zijn, die een paar prachtige stukken speelt.

 

Foto’s

Heel persoonlijk is het als we foto’s uit het leven van de overledene laten zien. Vaak doen we dit tijdens het luisteren naar de afgespeelde muzieknummers. En dan gaat het er helemaal niet om dat de foto’s van een uitstekende kwaliteit zijn. Regelmatig laten we zelfs foto’s zien die met de mobiele telefoon van oude foto’s uit een fotoalbum zijn genomen. Meestal niet superscherp maar wel heel echt en authentiek. En daar gaat het om. 

Je ziet, er is ontzettend veel mogelijk. Maar wat belangrijk is, is wat je zelf graag wilt. En heel veel mensen willen een eenvoudige uitvaart met enkele spreekmomenten en een paar mooie liedjes en verder niets. En dat is ook goed. Een uitvaart is nooit een wedstrijd van wie had de mooiste en bij wie waren de meeste mensen of wie had de gekste rituelen. 

Een uitvaart is een moment van afscheid dat bij jou als nabestaande en de overledene moet passen. En dat voel je met je hart. 

De aankleding van een plechtigheid wordt door mooie rituelen meestal niet duurder. We hebben voldoende kaarsen, we beschikken over een bloemenband en een paar pakjes Post It’s zijn ook niet heel duur. Een mooie aankleding kost vooral wat moeite. Maar we doen het graag voor je, samen met iedereen die ertoe doet.

 

Condoleance achteraf

Na de plechtigheid is er bijna altijd nog een nazit met de mensen die bij het afscheid aanwezig waren. Ze zijn dan in de gelegenheid om de familie te condoleren. 

Tijdens de nazit drinken we meestal een kopje koffie, thee of wat fris met iets lekkers erbij. Maar je kunt de nazit aankleden zoals je dat zelf graag wilt. Bier, wijn en bitterballen komen regelmatig voor. 

Eindigt een plechtigheid rond het middaguur, worden er vaak broodjes en soms een kopje soep geserveerd. Ook hier zijn de mogelijkheden onbegrensd. Houd er wel rekening mee dat als er veel mensen zijn, de kosten ook in een rap tempo stijgen. Denk daar van tevoren goed over na.