De kist, de baar en de wade

De kist, de baar en de wade

In de wet is vastgelegd dat een overleden lichaam altijd ‘verpakt’ moet zijn als het vervoerd en begraven of gecremeerd wordt. Dat betekent dat een lichaam dan onzichtbaar moet zijn. We doen dat door een overledene in een kist te leggen of in te wikkelen in een wade.

 

De eenvoudige maar nette kist

De meeste mensen in onze praktijk (85%) kiezen voor een eenvoudige, nette kist. Bij ons zijn dat nog niet eens de allergoedkoopste kisten maar mooie kisten met een mooi binnenwerk. Dat binnenwerk vind ik zelf belangrijk omdat dat het beeld van de opbaring bepaald. Het is best een verschil of het binnenwerk strak ongebleekt katoen met koord is of goedkoop satijn. En juist een mooi laatste beeld kan troost geven.

Wordt het daar veel duurder van? Beslist niet. We rekenen altijd de fabrieksprijzen, dus zonder winstopslag, voor alles wat we voor de uitvaart inkopen. Een mooie kist kost dan rond de € 275,-.

 

Alles kan

Maar er zijn onvoorstelbaar veel soorten kisten. Zo zijn er natuurlijk de massief houten kisten van eiken, populier, den en vele andere soorten. Maar ook met stof beklede kisten of kisten die helemaal met mos bedekt zijn. En natuurlijk de kartonnen kist, kisten van wilgentenen of bananenbladeren. De keuze is groot. Bedenk wel dat als je iets speciaals wilt, de prijzen omhoogschieten. Kisten van € 1500,- zijn dan geen uitzondering.

 

Baar en wade

Soms willen mensen niet in een kist. Dan wordt gekozen voor opbaring in een wade op een baar. Een wade is een soort deken waar je dan op een speciale manier in gewikkeld wordt. Een baar is een plank met opstaande randen en handvatten waar je opgelegd wordt.

Mensen die hiervoor kiezen, vinden een kist vaak te doods en afstandelijk. Het dichtbij-gevoel vinden ze groter in een wade. Natuurbegraven is de laatste jaren sterk in opkomst. Bij de groep mensen die kiest voor natuurbegraven komt deze manier van ‘verpakken’ iets vaker voor.

Kortom mogelijkheden te over.