De condoleance

De condoleance

Een condoleance is een gebeurtenis waarbij mensen de nabestaanden van een overledene hun condoleance/medeleven kunnen betuigen. Meestal vindt een condoleance plaats na een afscheidsplechtigheid. Dan drink je met elkaar nog een kop koffie, thee of fris met iets erbij en haal je samen mooie herinneringen op. 

Maar bij een overlijden komt het ook heel regelmatig voor dat niet iedereen wordt uitgenodigd voor de afscheidsbijeenkomst. Dat kan zijn omdat je mensen al heel lang niet gezien of gehoord hebt. Maar ook de mensen in de flat waar je woont, die je wel kent maar verder niet echt mee bevriend bent. Of het gaat om mensen van je werk of je hobby die je wel regelmatig zag, maar geen intieme band mee had. Redenen genoeg waarom je mensen niet wilt betrekken bij dat allerlaatste intieme afscheid. 

In zo’n situatie komt het vaker voor dat je voorafgaand aan de dag van het afscheid een moment creëert waarop je al deze mensen de gelegenheid geeft toch persoonlijk afscheid te nemen en de nabestaanden te condoleren.

 

In het klein

Het komt vaak voor, als er een condoleance is, dat dat thuis gebeurd. Als de overledene ook thuis staat natuurlijk. Op de rouwkaart nodig je mensen uit om, als ze dat willen, langs te komen om te condoleren. Je zegt bijvoorbeeld: 

Jan is thuis. Als je nog persoonlijk afscheid wilt nemen, kan dat op donderdag 27 juli van 19.00 tot 20.30. 

Het is dan aan jezelf of je nog een kopje koffie serveert of niet. Het is niet nodig in ieder geval.

 

In het groot

Soms verwacht je bij een condoleance heel veel mensen. Vader was de directeur van de school in het dorp en iedereen kent hem. Of moeder heeft 25 jaar in de kantine van de voetbalclub gestaan. Een dorps-icoon. 

In zo’n situatie wordt er wel voor gekozen om een condoleance-avond te houden op een speciale locatie, waar je veel mensen ruimte kunt geven en waar koffie en thee geserveerd kunnen worden. Dan wordt er bijvoorbeeld een zaal in een café afgehuurd, het dorpshuis of een ruimte in een rouwcentrum. Mogelijkheden te over. 

We zullen in iedere situatie waar een condoleance gewenst is, met u bespreken wat nodig, handig en gewenst is. Met elkaar maken we er in ieder geval een mooi moment van.