Cremeren

Cremeren

Cremeren is de meest gekozen vorm van lijkbezorging. Vroeger bestond cremeren helemaal niet. In de gemeente Velsen werd in 1914 de eerste crematie voltrokken. Daarna heeft cremeren langzaam aan populariteit gewonnen. Nu is het zelfs zo dat 2/3 deel van de uitvaarten een crematie is.

In de praktijk komt cremeren vaker voor. In ieder geval buiten de Bible-belt. Binnen de Bible-belt komt cremeren nauwelijks voor en worden de overledenen op grond van hun geloofsovertuiging allemaal begraven.

Bij cremeren wordt de kist of baar met de overledene in een crematieoven geplaatst en binnen ongeveer anderhalf uur verbrand. Er blijft gemiddeld zo’n 3 kilo as over. Deze as wordt vervolgens in een cremulator gestopt en vermalen tot er uitsluitend een fijn poeder overblijft. Deze as wordt in een asbus gedaan en uiteindelijk aan de familie overgedragen.

Vuurvast steentje

Voordat de kist in de oven geplaats wordt, legt een medewerker een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist. Als de oven wordt leeggeruimd, komt dit steentje bij de as. Zo wordt voorkomen dat de as van een overledene verwisseld wordt met de as van een ander.