Begraven

Begraven

Begraven was vroeger de enige manier van lijkbezorging. Er zijn dan ook talloze begraafplaatsen. Niet iedere begraafplaats is een openbare begraafplaats. Dat betekent dat je niet zomaar iedere begraafplaats kunt uitkiezen waar je wilt liggen of waar je je geliefde wilt begraven. 

Veel begraafplaatsen zijn gemeentelijke begraafplaatsen. Een gemeentelijke begraafplaats is een openbare begraafplaats. Hier word je dus nooit geweigerd op grond van geloofsovertuiging of op basis van een andere achtergrond. Een gemeentelijke begraafplaats kan wel vol zijn. 

Er zijn ook veel begraafplaatsen die gekoppeld zijn aan een bepaalde geloofsovertuiging. Zo heb je onder andere speciale Islamitische, Joodse, Katholieke en meer -begraafplaatsen.

Als iemand wil worden begraven zijn er altijd een aantal kosten waar je rekening mee moet houden. 

Kosten van het graf
Kosten van begraven (openen en sluiten graf)
Kosten van de vergunning voor het monument (grafsteen)

Kosten van een graf

Als we het hebben over de kosten van een graf hebben we het tegenwoordig bijna altijd over de huurprijs van het graf. Eeuwigdurende graven worden nog maar zelden uitgegeven en al helemaal weinig bij openbare begraafplaatsen.

De kostprijs (= huurprijs voor 30 jaar) van een graf in bijvoorbeeld de gemeente Noordenveld is € 1900,-. Maar er zijn gemeenten waar het een stuk goedkoper is maar er zijn ook gemeenten waar het erg veel duurder is.

Kosten van begraven

Om een graf te openen en weer te sluiten moet ook een bedrag worden betaald. Dat ligt grof gezegd tussen de € 500,- en de € 1000,-. Dit verschilt per gemeente maar ook per begraafplaats.

Kosten van de vergunning voor het monument

Voor het oprichten van een monument (= het plaatsen van een grafsteen) vragen de meeste gemeenten ook een bedrag. Bij de ene gemeente is dat € 100,- maar er zijn ook gemeentes die gemakkelijk het dubbele vragen.

Doorgaans worden, zeker als het om gemeentelijke begraafplaatsen gaat, de financiën van de begraafplaats rechtstreeks tussen de gemeente en de nabestaanden geregeld. Veel gemeenten doen dit om te voorkomen dat de uitvaartonderneming hier ook nog een marge op neemt.