Asbestemming

Asbestemming

Vier weken na de crematie mag je de as bij het crematorium ophalen. Je mag dan zelf bepalen wat er met de as gebeurt. 

Asbestemmingen verwijzen naar de verschillende manieren waarop de as van een overledene wordt bewaard of verspreid na crematie. Het is een persoonlijke en belangrijke keuze voor de nabestaanden om de as een definitieve bestemming te geven die past bij de wensen van de overledene of die de nabestaanden troost biedt. Hier zijn enkele veelvoorkomende asbestemmingen: 

  • Urnen: Het bewaren van de as in een urn is een van de meest gebruikelijke asbestemmingen. Urnen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, vormen en maten, waardoor nabestaanden een passende urn kunnen kiezen die bij de voorkeuren of persoonlijkheid van de overledene past.
  • Graf: Sommige mensen kiezen ervoor om de as bij te zetten in een graf. Dit kan een speciaal urnengraf zijn of een plek in een traditioneel graf op een begraafplaats.
  • Columbarium: Een columbarium is een structuur met nissen of compartimenten waarin urnen worden bewaard. Deze bevinden zich vaak in een crematorium, kerkhof of mausoleum.

Verstrooiing: Verstrooiing van as is een andere veelvoorkomende asbestemming. Het kan gebeuren op een specifieke locatie die betekenisvol was voor de overledene, zoals een favoriete plek in de natuur, over zee of in een verstrooiveld op een begraafplaats.